signs-house-indoor-humidity-stage

5 znakova da imate višak vlage u vašem domu

Tipična mjesta gdje se javljaju posljedice viška vlage.

Da li imate višak vlage u vašem domu?

Jeste li se ikada zapitali, šta je taj ustajali miris u kupatilu ili crne tačke koje su se pojavile na zidu u kuhinji? Velike su šanse da u kući imate povećanu vlažnost. Otkrijte, šta su najčešći znakovi da imate višak vlage u vašem domu i koja su tipična mjesta gdje možete pronaći njene posljedice.

1. Kondenzacija na prozorima

Plijesan se razvija kao posljedica viška vlage, na vlažnim površinama, jako često se pojavljuje na i oko prozora. Kada hladan zrak dodirne prozor, kondenz će se pojaviti, a nerijetko i plijesan oko prozorskih okvira.

2. Oštećenja na zidovima i plafonima

Napukla ili boja koja otpada, tapete koje se odlijepljuju i sl, mogu značiti da imate višak vlage u vašim zidovima/plafonu. Tu možete otkriti i početak razvoja plijesni. Plijesan na plafonima često se otkrije zbog diskoloracije boje. Plijesan na zidovima može biti nezgodna, jer se može razviti ispod tapeta ili izolacije.

signs-house-indoor-humidity-peeling-paint
Boja koja otpada ili tapete koje se odlijepljuju su znakovi da možda imate problem sa viškom vlage.
3. Miris plijesni i vlage

Namještaj ne bi trebalo držati blizu zidova, jer smanjuje protok zraka i stvara kondenzaciju. Ako je namještaj naslonjen na zid, plijesan će preći na kauče i tako stvoriti neugodne mirise. Drveni namještaj, također, privlači razvoj plijesni, jer upija vlagu iz zraka.

4. Plijesan u kupatilu i kuhinji

Kada nema dovoljno protoka zraka u malim prostorijama kao što su kupatila ili kuhinje, javlja se višak vlage. 

Ako imate problem sa bilo kojim od ovih znakova, iskoristite odstranjivač vlage i kreirajte idealnu klimu u vašem domu.

signs-house-indoor-humidity-bathroom
Kupatila su često najvlažnije prostorije u kući. Odstranjivači vlage pomažu da se i u tim prostorijama ukloni višak vlage.
5. Mold in HVAC systems

Air conditioning is maybe the best place to search for mold issues. Mold colonies are likely to form around the intake vent or on the air filter and can spread it through the system and enter each room.

Have you recognized any of these signs and are you afraid that the humidity is too high in your house? A humidity absorber might be a good solution to help prevent or start getting rid of these issues, as this device will help to decrease the excess of indoor humidity.

4 znaka problema sa vlagom, plijesan je jedan od njih!

Pogledajte tipične znakove viška vlage i otkrijte da li i vi imate taj problem.

typical-signs-humidity-mold-teaser
Pročitajte više

Da li je vlaga zdrava? Otkrijte

Previše ili premalo vlage može ugroziti vaše zdravlje.

humidity-healthy-teaser
Pročitajte više