Skip to Content
Sve što trebate znati o vlazi u vašem domu
O vlazi

Šta je vlaga?

Nivo vlažnosti predstavlja količinu vlage u zraku i mjeri se relativnom vlažnošću. Relativna vlažnost može varirati između 0 i 100, gdje 0 predstavlja odsustvo vlage, a 100 apsolutnu vlagu u zraku na određenoj temperaturi. Topao zrak može sadržavati više vlage od hladnog zraka. Neke od posljedica viška vlage u domu su kondenzacija, plijesan i odlijepljivanje tapeta. Saznajte sve što vam je potrebno o vlazi te kako vlaga može utjecati na vaš dom i zdravlje.

Vlaga u domu: Rizične prostorije

Spavaća soba

Višak vlage u ovoj prostoriji može ostaviti loše posljedice na vaš odmor!Uzroci: visoka razlika u temperaturi tokom zimske sezone, vlaga koja se nalazi iza namještaja. Posljedice: kondenzacija, odlijepljivanje tapeta, vlaga iza namještaja, zdravstveni problemi i sl. Rješenje: zagrijte prostoriju. Saznajte više ovdje.

Kupatilo

Prostorija u kući sa najviše vlage! Uzroci: tuširanje proizvodi veliku količinu vlage. Kada se prostorija ne prozračuje redovno, vlaga ostaje zarobljena. Posljedice: miris vlage, plijesan, vlažni peškiri i sl. Rješenje: tuširajte se kreće i manje vrućom vodom. Saznajte više ovdje.

Tavan

Vlaga se nalazi ispod krova! Uzroci: hladno i kišno vrijeme, loša krovna izolacija, velika razlika u temperaturi ili loša ventilacija.

Posljedice: otpadanje boje, plijesan, miris vlage.

Rješenje: redovno otvaranje prozora kako bi se uspostavio protok zraka.

Saznajte više ovdje.

Dnevni boravak

Ovdje se također može stvoriti višak vlage, pogotovo u hladnijim mjesecima!

Uzroci: velike razlike u temperaturama i slab protok zraka, vlaga koja se nalazi iza namještaja.

Posljedice: kondenzacija, otpadanje tapeta, plijesan iza namještaja, zdravstveni problemi.

Rješenje: povećajte ventilaciju zraka i izbjegavajte sušenje veša unutar prostorija.

Saznajte više ovdje.

Kuhinja

Kuhanje pridonosi stvaranju vlage!Uzroci: dosta vlage se proizvodi od kuhanja i drugih aktivnosti. Tokom zimske sezone vlaga ostaje zarobljena u prostorijama. Posljedica: kondenzacija, plijesan, otpadanje boje sa zidova. Rješenje: koristite ventilaciju dok kuhate. Saznajte više ovdje.

Podrum

Ove prostorije najčešće imaju najslabiju ventilaciju i najnižu temperaturu. Uzroci toga su hladno i kišno vrijeme, vlaga koja prolazi kroz zidove, loša prozračnost. Posljedice ovakvih utjecaja često je plijesan, neugodan miris, otpadanje boje sa zida itd.  Za rješenje navedenih problema koristite odstranjivač vlage. Saznajte više ovdje.

Saznajte više o vlazi

 • Uzroci stvaranja vlage

  Saznajte koje su posljedice viška vlage u vašem domu.

 • Posljedice vlage

  Saznajte koji nivo vlage je savršen za vaš dom.

 • 3 min čitanja
  Pronađite koji je najbolji nivo vlage za vaš dom

  Vlaga je važna za vaše zdravlje.

 • 3 min čitanja
  5 razloga zašto imate problem s vlagom

  Glavne prednosti korištenja odstranjivača vlage

Učitaj više