Skip to Content
Otkrijte razloge viška vlage u vašem domu.

Pet razloga zašto kod kuće imate problem sa viškom vlage

Šta uzrokuje vlagu?

Često se možete zapitati, odakle vlaga u vašem domu. Ne postoji samo jedan razlog za to, već više faktora koji mogu dovesti do povećanja nivoa vlage u vašem domu. Ali zašto se to desilo baš u vašoj kući? Šta uzrokuje vlagu?

1. Prolazak vlage kroz zidove

Vlaga prolazi kroz male pukotina na zidovima kuća, što rezultira pojavom vlage. Ovo se, posebno, dešava kada je vlažno vrijeme.

2. Kapilarna vlaga, zbog loših temelja

Kada su temelji u konstantnom dodiru sa vodom, vlaga može prodrijeti kroz zidove, do čak 1,5m u visinu.

3. Curenje vode

Prisustvo viška vode može rezultirati pojavom vlagom, npr. česma koja kapa, curenje iz mašine za veš ili suđe, može uzrokovati stvaranje viška vlage i pojavu plijesni.

4. Kondenzacija vodene pare

Nivo vlage zavisi i od razlika u temperaturi unutar različitih prostorija. U kombinaciji sa lošim protokom zraka, zbog vlage će se pojaviti kondenzacija na prozorima ili zidovima.

5. Daily household activities

A normal family of 3 members produces twelve liters of water vapor a day on average. Bathing, showering, cooking and drying clothes are examples of activities that can cause humidity.

Tuširanje je jedna od redovnih aktivnosti koja uzrokuje povećanje vlage.

Sada kada znate šta uzrokuje višak vlage, možete spriječiti njeno nastajanje. Neki od ovih primjera zahtijevaju adaptacije, ali neke se mogu lako riješiti uz pomoć odstranjivača vlage.

Moglo bi vas također zanimati