Skip to Content
Često postavljena pitanja
Ovdje pronađite sve što trebate znati o vlazi.

Pronađite odgovore na pitanja o vlazi i našim odstranjivačima vlage, kao što je idealna razina vlažnosti kod kuće, kako možete prepoznati višak vlage ili kako odstranjivač vlage radi.

Ako vlaga nema gdje otići, ona se skuplja na najhladnijim mjestima (na prozorima, u negrijanim ili  loše izoliranim prostorijama). Prvi znak prekomjerne vlage je kondenz na prozorima i osjećaj hladnoće u prostoriji. Ukoliko ne riješite problem prekomjerne vlage na vrijeme, ona može uzrokovati alergije i druge zdravstvene probleme, kao i razvoj plijesni, otpadanje tapeta i ljuštenje boje sa zidova, ustajali miris, te žute mrlje na odjeći.

Vlaga može doći izvana, kroz otvorene prozore ili vrata, kroz temelje i zidove ili zbog različitih ljudskih aktivnosti u kući. U prosjeku, jedna porodica za vrijeme svakodnevnih aktivnosti (poput kuhanja, pranja ili kupanja) dnevno proizvede 12 litara vodene pare. Tokom hladnijeg perioda godine, dok pokušavamo da našu kuću održimo toplom i ne zračimo je, na taj način svu vlagu zadržavamo u kući.

Odstranjivač vlage je uređaj koji kontroliše nivo vlage. Njegova upotreba pruža učinkovitu pomoć pri visokoj vlazi u Vašim prostorijama, jer apsorbira prekomjernu količinu vode i neutralizira neugodne mirise kako bi imali čisti zrak i savršenu atmosferu kod kuće. Ako se pitate kako smanjiti vlagu u domu, Ceresit odstranjivač vlage je savršeni izbor za Vas.

Na osnovu veličine prostorije i količine vlage, Ceresit nudi različite odstranjivače vlage. Ceresit PEARL odstranjivač vlage je preporučen za male prostorije do 10m². Dopuna za ovaj uređaj su tablete Power tab 2in1 (neutral). Za prostorije do 20m² ili do 40m², te za prostorije sa velikom vlagom preporučujemo Ceresit AERO 360° uređaj kao najučinkovitiji odstranjivač vlage. Smanjuje višak vlage 40% efikasnije*. Za punjenje ovog aparata je potrebna jedna AERO 360° tableta. Mirisne sachete učinkovito odrastranjuju višak vlage u malim prostorima, poput ormara i ormarića za cipele.

* U usporedbi sa Henkelovim standardom

Odstranjivač vlage počinje raditi odmah nakon montaže, odnosno čim tableta koju ste stavili u aparat dođe u kontakt sa vlagom. Zahvaljujući izuzetno aktivnim kristalima tablete, Ceresit odstranjivač vlage otklanja vlagu iz zraka i pretvara je u vodu. Moći ćete vidjeti da se voda skuplja na dnu posudice aparata. Tokom procesa otklanjanja vlage, tableta se postepeno smanjuje sve dok se u potpunosti ne istopi. Naši odstranjivači vlage su sigurni jer za njihov rad nije potrebna struja. Ceresit odstranjivači vlage će Vam pomoći regulišete vlagu u domu.

Budući da naši odstranjivači vlage nisu na struju, oni ne proizvode buku dok rješavaju Vaše probleme sa vlagom. Iako nisu na struju, jako su efikasni.

Ceresit odstranjivači vlage mogu se koristiti u bilo kojoj prostoriji u kući gdje imate problem sa viškom vlage. Kućna vlaga zahvata prostorije poput podruma, kupatila, kuhinje, garaže, spavaće ili dnevne sobe. Budući da Ceresit uređaji ne podrazumijevaju korištenje struje, moguće ih je koristiti u pokretnim kućicama, vikendicama, na brodovima.

Za najveću učinkovitost i najbolje rezultate, Ceresit odstranjivač vlage je potrebno postaviti barem 10 cm od zidova. Ovo osigurava dovoljnu cirkulaciju zraka oko uređaja da bi se otklonila vlaga. Preporučljivo je držati odstranjivač vlage izvan dohvata djece i kućnih ljubimaca. Također, bitno je ne stavljati aparat uz izvore grijanja jer bi to utjecalo na performanse aparata.

Za prostorije do 20m² ili do 40m², te za prostorije sa velikom vlagom preporučujemo Ceresit AERO 360° uređaj. Ceresit PEARL odstranjivač vlage je preporučen za male prostorije do 10m². Za male prostorije, poput ormara i ormarića za cipele, mirisne sachete su idealne za učinkovito odrastranje viška vlage.

Bilo koji od Ceresit odstranjivača vlage može biti smješten u kupatilo za borbu protiv vlage. Proizvod pomaže ukloniti pri uklanjaju mirisa i vlage iz prostorije općenito, ali neće spriječiti parenje kupatila tokom ili nakon tuširanja ili kupanja. 

Ukoliko koristite AERO 360º kako biste kontrolisali vlagu, prve kapljice se mogu pojaviti u roku od 12 sati, ovisno o razini vlage i temperaturi odgovarajuće prostorije. Jedno punjenje (tableta) traje do 3 mjeseca u prostorijama do 20m² (sa jednim uređajem) ili 40m² (sa dva uređaja). Ukoliko koristite Ceresit PEARL pri uklanjanju vlage, prve kapljice mogu biti vidljive unutar 24 sata, ovisno o razini vlage i temperaturi prostorije. Jedno punjenje (tableta) za ovaj uređaj traje do 2 mjeseca u prostorijama veličine do 10m².

U zavisnosti koji od odstranjivača vlage koristite, punjenje će trajati 2 ili 3 mjeseca. Ukoliko koristite Ceresit AERO 360°, tableta će trajati 3 mjeseca u prostoriji do 20m² (sa jednim uređajem) ili 40m² (sa dva uređaja). Ukoliko koristite Ceresit PEARL, tableta za ovaj uređaj traje do 2 mjeseca u prostorijama veličine do 10m². Kod oba aparata, trajanje tablete zavisi o razini vlage i temperaturi prostorije.

Dopuna uklanja vlagu u zraku i pretvara je u slanu otopinu (vodu). Tokom ovog procesa dopuna se postepeno smanjuje sve dok se potpuno ne otopi. Ukoliko koristite Ceresit AERO 360°, tableta će trajati 3 mjeseca u prostoriji do 20m² (sa jednim uređajem) ili 40m² (sa dva uređaja). Ukoliko koristite Ceresit PEARL, tableta za ovaj uređaj traje do 2 mjeseca u prostorijama veličine do 10m². Kod oba aparata, trajanje tablete zavisi o razini vlage i temperaturi prostorije.

Kako bi se osigurala učinkovitost, naš uređaj Aero 360 ° ima pokazatelj - kada razina slane vode dosegne crveni indikator, trebate zamijeniti dopunu.

Kada se tableta u potpunosti istopila i kada je posudica ispunjenja sa tekućinom, trebali bi je isprazniti u WC šolju. Tekućinu iz posudice aparata nije preporučljivo koristiti za zaljevanje biljaka. 

Višak vlage u zatvorenim prostoima uzrokuje neugodne mirise. Kako biste kreirali ugodnu klimu u Vašem domu i uklonili neugodne mirise, preporučujemo Vam korištenje Ceresit Stop vlazi proizvoda. Ukoliko želite otklonite neugodne mirise ali i kreirate ugodan osjećaj u domu, preporučujemo Vam korištenje Aromatherapy: mirišljave dopune za aparate.

Za male prostore poput ormara, ladica, ormara i ladica za cipele, Ceresit Sachete su idealno rješenje. Pomažu u borbi protiv vlage i pri tome otpuštaju ugodan miris.

Ceresit odstranjivači vlage su jednokratni apsorberi vlage, koji pritom otpuštaju ugodan miris. Oni smanjuju suvišnu vlagu u malim prostorima (kao što su ormari, ormarići i police za cipele) sprečavajući bijeg vode.
Da biste ih koristili, jednostavno izvadite vrećicu iz ambalaže i postavite je s bijelom stranom prema gore ili je objesite u željeni prostor. Nemojte dopustiti da bijela strana dođe u dodir sa krpom. Vrećica počinje raditi čim se izvadi iz pakovanja. Voda ostaje unutar vrećice i pretvara se u gel. Kada se sadržaj vrećice potpuno pretvori u gel, bacite staru vrećicu i zamijenite je novom.

Moglo bi vas također zanimati

 • 3 min čitanja
  Pronađite koji je najbolji nivo vlage za vaš dom

  Vlaga je važna za vaše zdravlje.

 • 3 min čitanja
  5 razloga zašto imate problem s vlagom

  Otkrijte šta uzrokuje višak vlage u vašem domu.

 • 3 min čitanja
  Plijesan, alergije i druge negativne posljedice vlage

  Prvi pokazatelj povećane vlažnosti je lični osjećaj.