Skip to Content
Previše ili premalo vlage može ugroziti vaše zdravlje.

Da li je vlaga zdrava? Otkrijte.

Vlaga je neophodna, ali koji nivo vlage se smatra idealnim?

Vodena para u zraku je vlaga. Najčešće je ne možemo vidjeti, ali se nekad javlja, npr u obliku magle. Njeni efekti su vidljivi, npr. Kondenzacija (kada se višak vlage u zraku pretvori u vodene čestice na hladnim površinama). Zrak može imati ograničenu količinu vlage u sebi, zavisno od nivoa temperature. Stvarni nivo vlažnosti zraka se mjeri relativnom vlažnošću, u procentima, gdje 0% znači potpuno odsustvo vlage, a 100% maksimalni nivo pare koji zrak može zadržati na datoj temperaturi. Što su temperature niže, to je i niži maksimum vlage u zraku.

Dobar nivo vlažnosti varira između 50% i 60%. Održavajući ovaj nivo vlažnosti obezbijedit ćete najbolju klimu u vašem domu.

Posljedice na zdravlje zbog niske vlažnosti
Kada nivo vlažnosti padne ispod 40% stvara se suha klima Na niskim temperaturama, niska vlažnost će isušiti kožu i stvoriti neugodu i iritaciju.


Posljedice na zdravlje zbog visoke vlažnosti
S druge strane, kada je nivo vlažnosti preko 65%, stvara se vlažna klima. Vlaga će se pojaviti u uglovima kuće, a kondenz na prozorima, što za posljedicu ima propadanje, pojavu plijesni, bakterija i drugih negativnih posljedica koje se lako šire. Nivo vlažnosti preko 70% često uzrokuje pojavu grinja, malih, oku nevidljivih buba, koje žive u namještaju; krevetima, tepisima, odjeći. Sve ovo može pogoršati simptome alergija i astme.

Zdrava klima vam osigurava ugodniji život, obezbijedite je kontrolisanjem vlage.

Klima u vašem domu igra važnu ulogu za dobrobit vaše porodice. Jako je bitno održavati dobar nivo vlažnosti zraka, kako biste obezbijedili nabolji komfor. Ako ste otkrili ili sumnjate da imate višak vlage, iskoristite odstranjivač vlage, koji će vam pomoći da kreirate savršenu klimu u vašem domu.

Moglo bi vas također zanimati