Skip to Content
Savjeti, kako kontrolisati nivo vlažnosti i njene posljedice.

Stiže sezona visoke vlažnosti: savjeti kako kontrolisati vlagu u kući

Kontrolisanje vlažnosti tokom perioda visoke vlage.

Ljudi često opisuju zimski zrak kao "suh" ili "opor", a ljetni kao "težak" ili "ljepljiv". Ovaj osjećaj je rezultat nivoa vlage prisutnog u zraku. Ipak, u zimskom periodu se najčešće javljaju posljedice povišene vlažnosti u kući.
Optimalan nivo vlažnosti će osigurati blagostanje u vašem domu. U nastavku se nalaze tri savjeta, kako na najbolji način kontrolisati vlagu u vašem domu.

1. Povećajte protok zraka

Problemi sa viškom vlage tokom zime su češći, obzirom da su kuće više zatvorene, kako se ne bi gubila toplota. Povećanje protoka zraka ventilatorom ili klimom, može biti od pomoći. Prozračite kuću na  5- 10 minuta ujutro i navečer, i zamijenit ćete vlažni zrak sa hladnim - suhim zrakom.

2. Obratite pažnju na to kako ostavljate stvari

U slučaju previsoke vlage, preko optimalnog relativnog nivoa vlažnosti (između 50% i 60%), postoji opasnost po zdravlje. To se dešava zbog pojave plijesni, koja se može razviti u roku od dva dana. Kako bi je kontrolisali, razmislite o tome kako ostavljate kišobrane, kabanice i sl, naročito u malim prostorijama.

3. Promijenite dnevne navike

Koristan savjet, kako držati vlagu pod kontrolom je da, barem malo, promijenite dnevne navike. Npr. stavite poklopac na šerpu, te uključite napu dok kuhate, tuširajte se kraće i manje vrućom vodom, nemojte sušiti veš u sobama i nemojte uključiti maksimalnu paru kada peglate, jer će ta vlaga bez ispravne ventilacije ostati zarobljena u prostorijama.

Sušenje veša u kući povećava vlagu i može stvoriti neugodne mirise.

4. Postavite odstranjivač vlage

Kako bi kontrolisali vlagu u zimskom periodu, razmislite o postavljanju odstranjivača vlage u kući. Ovaj aparat će vam pomoći da uklonite višak vlage i kreirate optimalan nivo vlažnosti u prostorijama kao što su kupatila ili podrumi.

Podrume je teško zračiti i često imaju problem sa viškom vlage. Odstranjivač vlage će vam pomoći da taj problem stavite pod kontrolu.

Kada počne zima, zapamtite ove korisne savjete za rješavanje viška vlage u kući.

Moglo bi vas također zanimati