Skip to Content
Borite se sa viškom vlagom jer zima uskoro dolazi!

Stiže zima: 4 načina kako se boriti sa viškom vlage

Vlažnost u zimskom periodu može predstavljati problem.

Zimski period donosi kišu i hladnoću. Kako bi zadržale toplinu, pri pravljenju kuće vodi se računa o izolaciji i energetskoj efinasnosti. Bez prirodne cirkulacije zraka, vanjski zrak ne može ući, i višak vlage ostane zarobljen unutra. Šta uraditi kako bi kontrolisali nivo vlažnosti tokom zime?

1. Kontrolisanje izvora vlage

Prozračite sušilice i rerne, kako biste osigurali da se vruć i vlažan zrak iz mašine ne miješa sa, već takvim, zrakom u kući. Koristite ventilaciju u kupatilima i kuhinjama, kako biste spriječili stvaranje kondenzacije.

2. Zračenje prostorija tokom zime

Hladan zrak sadrži manje vode, a samim tim i vlage. Kada hladan zrak uđe u kuću, on će smanjiti nivo vlažnosti. Ovo se dešava u starim kućama, ali u novim treba napraviti rupe za ventilaciju ili redovno otvarati vrata kako bi zrak cirkulisao, te kako bi se održao potrebni nivo vlage u domu.

Redovno zračenje prostorija će vam pomoći da postignete pravi nivo vlažnosti.

3. Zagrijavanje

Treći način kontrole nivoa vlažnosti je promjena temperature. Zagrijavanje prostorija može smanjiti relativnu vlažnost zraka obzirom da više temperature mogu sadržavati više vode. Ovo će staviti vlagu pod kontrolu, jer će izbalansirati temperaturu i višak vlage koji se nalazi u zraku.

4. Postavljanje odstranjivača vlage

Razmislite o postavljanju odstranjivača vlage u kući kako bi kreirali ugodnu klimu u vašem domu.

U spavaćoj sobi možete imati pravi nivo vlažnosti, ako postavite odstranjivač vlage.

Zapamtite ove savjete i možete zaustaviti probleme sa vlagom.

Moglo bi vas također zanimati