Skip to Content
Kondenzacija može uništiti vašu imovinu.

Sačuvajte vaš dom od kondenzacije i njenih posljedica

Šta je kondenzacija i kako nastaje?

Da li ste primijetili kapljice na prozorima ili na dodir osjećate vlagu u zidovima? Problem je kondenz koji može imati posljedice na vaš dom.

Posljedice kondenza se javljaju po hladnom vremenu, kada je previše vlage zatvoreno u kući ili kada dolazi do sudara toplog i hladnog zraka. Kada dođe do kontakta toplog zraka i hladnih površina, brzo se hladi i otpušta vodu koja se pretvara u male kapljice, koje možete vidjeti na prozorima u kući.

Kondenzacija može biti jako dosadna, pojavljuje se na prozorima kao kapljice ili čak i led. Ona je posljedica viška vlage u vašem domu ili razlike u temperaturi unutar i izvan kuće. Zamagljena stakla na prozorima/vratima je također jedan od simptoma da imate problem sa vlagom.

Jedna od najčešćih posljedica je plijesan koja se razvija na plafonu, zidovima, prozorima i sl mjestima koji nemaju dovoljan protok zraka. Pored toga, druge posljedice mogu biti otpadanje boje ili tapeta sa zidova, vlaga na podrumskim zidovima.

Kako spriječiti stvaranje kondenza?

Svakodnevnim radnjama kao što su kupanje, kuhanje, sušenje veša i sl, prosječna osoba kreira cca 4l vode/danu. Ukoliko ova vlaga ostane zarobljena u kući, upija se u zidove i plafone, sa kojih može kapati na pod ili namještaj, gdje se ostaje nakupljati.

Zaustavite stvaranje kondenza na prozorima uz pomoć odstranjivača vlage.

Kako izbjeći stvaranje kondenza?

To može biti lako ako pratite sljedeće korake: koristite napu kada kuhate, i šerpe poklopite kad-god je to moguće, ako je moguće uključite ventilator u kupatilu, nakon tuširanja ili posušite mokre površine, te na kraju nabavite odstranjivač vlage.

Ovi aparati će vam pomoći da uklonite višak vlage iz vašeg doma. Možete ih koristiti u kupatilu, kuhinji ili bilo kojoj drugoj prostoriji.

Moglo bi vas također zanimati