Skip to Content
Pogledajte tipične znakove viška vlage i otkrijte da li i vi imate taj problem.

4 znaka problema sa vlagom, plijesan je jedan od njih!

Crna plijesan i druge gljivice su samo neke od posljedica povećane vlage.

Ljudi često nisu svjesnu da imaju problem sa vlagom u svom domu. Ispod su navedeni četiri tipična znaka koja vam mogu pomoći da otkrijete vlagu.

1. Plijesan na zidovima

Kupatila koja nemaju dobru ventilaciju često imaju problem sa plijesni koja se stvara na plafonu ili zidovima. Ove posljedice su povezane sa viškom vlage u malim prostorijama. Korištenje odstranjivača vlage u ovim prostorijama može pomoći da se smanji količina vlage, a samim tim i njene posljedice.

Crna plijesan se javlja u vlažnim prostorijama.

2. Neugodni mirisi

Plijesan u kući ne ostavlja samo ružne tragove na zidovima ili namještaju, već utječe i na osjećaj lične neugode, obzirom da stvara neugodne mirise u prostorijama, što često ima za posljedicu zapušen nos, bolove u grlu, kašljanje ili kihanje. Ako imate neki od ovih problema, to mogu biti posljedice plijesni u vašoj kući.

3. Kondenzacija na zidovima i prozorima

Kada se vlaga susretne sa hladnim površinama, kao što su prozori zimi, hladan zrak čini da se vlaga pretvori u kapljice, i stvorit će se nešto poput magle na unutrašnjoj strani prozora, što je kondenzacija.

4. Otpadanje tapeta i boje sa zidova

Ako vam se čini da obnavljate vaše zidove, češće nego biste trebali, vjerovatno imate problem sa vlagom. Višak vlage sprečava da se tapete ispravno zalijepe za zidove, a može prouzrokovati i otpadanje boje sa zidova.

Ako prepoznajete neke od ovih simptoma, postoji mogućnost da imate problem sa viškom vlage. Nemojte se bojati, višak vlage se može riješiti uz pomoć odstranjivača vlage. Postavite ga u one prostorije koje su više pogođene ovim problemom.

Moglo bi vas također zanimati