Skip to Content
Vlažnost zraka je važna za zdravlje.

Otkrijte idealan nivo vlage za vaš dom

Koji je idealan nivo vlage za vaš dom?

Izuzetno je važno znati idealnu temperaturu i vlažnost zraka za vaš dom, kako biste izbjegli probleme sa domaćinstvom ili zdravljem vaše porodice. Previsok ili prenizak nivo vlažnosti može imati negativne utjecaje na zdravlje.

Nivo vlage i temperatura su osnova mjerenja relativne vlažnosti zraka. Mjeri se od 0% do 100% gdje nula znači da ne postoji vlaga u zraku. Iako su nivo temperature i vlažnosti stvar lične preferencije, istraživanja su pokazala da je je prosječan nivo vlage u prostorijama 50% do 60%, sa temperaturom između 19°C to 24°C. Nivo vlažnosti zraka neće samo ovisiti o vremenskim uslovima i lokaciji, već i od različitih kućnih aktivnosti, kao što su kuhanje, peglanje, kupanje, sušenje veša i sl.

Visok nivo vlažnosti pokazuje da je u vašem domu previše vlage koja može uzrokovati štete u domaćinstvu. Vizualni test je jedan od najlakših načina da to provjerite. Kondenzacija na prozorima je lako vidljiva, a može se pojaviti svuda, poput kupatila, kuhinje ili na bilo kojoj drugoj staklenoj površini.

Još jedan od znakova visoke vlažnosti su mrlje od vlage, plijesan, odlijeljepljene tapete, boja koja otpada i sl.

Može se pojaviti i ustajali miris vlage, te na kraju povećati broj alergija u vašoj porodici.

Odstranjivač vlage vam može pomoći da postignete idealan nivo vlage u vašem domu.

Kao što smo mogli vidjeti, relativan nivo vlažnosti može biti rezultat više faktora. I previsok i prenizak nivo vlažnosti može napraviti probleme vašem domu i porodici, pa o tome trebamo voditi računa što je više moguće. Ako niste sigurni kako postići idealan nivo vlažnosti, odstranjivač vlage će vam pomoći. Smanjit će višak vlage i poboljšati klimu u vašem domu.

Moglo bi vas također zanimati