Skip to Content
Spriječite vlagu i njene negativne posljedice

4 načina kako spriječiti posljedice viška vlage

Pogledajte načine kako spriječiti posljedica viška vlage.

Plijesan se može javiti kao posljedica viška vlage i može rasti bilo gdje, pa i na mjestima koja ne vidite. Najbolje je spriječiti nastanak viška vlage, prije nego počne praviti probleme.

1. Povećajte cirkulaciju zraka

Redovno prozračite kuću, otvaranjem vrata i prozora, naročito u malim prostorijama. Kondenzacija na prozorima se često dešava, zato pomjerite sve što se nalazi na klupici, jer sprječava cirkulaciju zraka. Namještaj ne treba biti naslonjen na zid, već odmaknut, kako bi se poboljšao protok zraka.

2. Osigurajte dobru ventilaciju u kuhinji i kupatilu

Tokom kuhanja i tuširanja treba misliti na provjetravanje. Ventilator u kupatilu pomaže u sprječavanju viška vlage i stvaranju plijesni na zidovima. Skraćivanje tuširanja također pomaže. Korištenje nape u kuhinji pomaže i u sprječavanju stvaranja vlage, kao i širenja neugodnih mirisa.

Korištenje nape u kuhinji može spriječiti posljedice viška vlage.

3. Kontrolišite oluke i odvode

Očistite odvode i oluke od ostataka koji mogu spriječiti odvod vode sa krova. Ovo će spriječiti da dođe do curenja, a samim tim i vlaga neće moći ući u vaš dom.

4. Postavite odstranjivač vlage

Još jedan način kako se riješiti kondenzacije i ostalih posljedica viška vlage je postavljanje odstranjivača vlage. Možete ga postaviti u sve prostorije unutar kuće. Ovaj aparat efikasno upija vlagu iz zraka i stvara ugodnu klimu u vašem domu.

Korištenje odstranjivača vlage je dobar način da spriječite posljedice viška vlage

Zapamtite ove savjete i spriječite stvaranje posljedica viška vlage u vašem domu!

Moglo bi vas također zanimati