Skip to Content
Posljedice povećane vlažnosti.

Tri potencijalne posljedice viška vlage kod kuće

Višak vlage može imati negativne posljedice na vas i vaš dom.

Kontinuirano visok nivo vlažnosti može imati negativne posljedice. Možda biste pomislili da to nije problem o kojem treba brinuti, ali je istina da visoka vlažnost može izazvati ozbiljne štete u vašem domu.

1. Oštećenja imovine

Prostorije sa visokim nivoom vlažnosti, kao što su kupatila, kuhinje ili podrumi, imaju najveće šanse da trpe oštećenja zbog vlage. Mali prostori kao što su ormarići, ladice i sl, se rijetko provjetravaju, pa hrana ili odjeća koja se nalazi u njima, često bude žrtva plijesni. Druga posljedica povećane vlage je kondenzacija na prozorima. Ovaj višak vlage često može stvoriti plijesan između prozora i zida.  

Plijesan je jedna od najčešćih posljedica viška vlage.

2. Posljedice na zdravlje

U prostorijama gdje je vlaga povišena, plijesan se lako i brzo razvija. Ne samo da oštećuje vaš dom, već stvara klimu pogodnu za alergije. Uobičajeni simptomi mogu biti iritacija kože i respiratorne infekcije. Vlažna klima često privlači i grinje koje pomažu razvoj alergija.

3. Posljedice na fizički i psihičko blagostanje

Naša percepcija temperature je usko povezana sa nivoom vlažnosti zraka. Često možemo pogrešno procijeniti temperaturu u prostoriji, ukoliko je vlažnost visoka - tada najčešće osjećamo da je temperatura viša ili niža od stvarne.

Ukoliko imate problema sa vlagom, ne oklijevajte da postavite odstranjivač vlage u svoj dom, te tako osigurate zadovoljavajući nivo vlage.

Ukoliko imate višak vlage u podrumu, možete postaviti odstranjivač vlage kako biste spriječili štete.

Moglo bi vas također zanimati