Skip to Content
Ozbiljne posljedice plijesni i kako ih se riješiti.

Plijesan: mračna strana vlage

Sve što trebate znati o plijesni i njihovim posljedicama

Plijesan je tip gljivice, različita od biljaka ili životinja, koja raste u sićušnim sporama koje plutaju zrakom. Za rast joj je potrebna voda, što je razlog zašto se razvija u vlažnim prostorijama. To znači da višak vlage u vašem domu može uzrokovati pojavu plijesni.

U vlažnim prostorijama vaše kuće, može se stvoriti pogodno okruženje za pojavu plijesni.

Šta uzrokuje plijesan?
Povišena vlaga može uzrokovati pojavi plijesni i drugih gljivica. Tamo gdje je povišena vlaga, veće su šanse za pojavu kondenzacije, koja omogućava akumulaciju vode. Ako se ova voda ne može osušiti ili nema gdje otići, počinje se upijati u sve površine i razvija se u ovaj otrovni fenomen - plijesan. Opće pravilo je - ako je vlaga iznad 70%, može se pojaviti plijesan ili druge gljivice.

Plijesan možete lako otkriti, obzirom da se može vidjeti i/ili osjetiti, na fugama, vlažnim zidovima, plafonima i sl. Nekada je možete osjetiti, bez da je vidite, što otežava proces uklanjanja, ali nemojte nikada ignorisati, jer to može značiti da je u zraku dovoljno vlage za njen razvoj.

Kako prepoznati plijesan?
Plijesan može oštetiti Vaše stvari, tako što se pojavljuje na svim vlažnim mjestima u Vašem domu: u tuš kabini, na plafonu ili na zidovima. Može biti pogođena boja na Vašim zidovima, ali i namještaj. Međutim, plijesan ne utiče samo na vaše kućne površine, već i na Vaše zdravlje. Izlaganje plijesni najčešće izaziva alergijske reakcije kao što su svrab kože, kihanje, kašalj i nazalna zagušenja.

Kako se rijeđiti plijesni?
Poprilično se lahko riješiti plijesni: očistite područje koje je pogođeno sa Stop plijesni All in One. Ali kako spriječiti plijesan od ponovnog pojavljivanja? Kako biste to uspjeli, morate izbjeći previše vlage u Vašem domu i pokušati održavati unutrašnje površine suhe. Održavanje vlažnosti ispod 60% je savršena mjera za izbjegavanje plijesni i buđi. Odstranjivači vlage su jako korisni u ovim situacijama.

Moglo bi vas također zanimati